Om synsproblemer
Nærsynethed
Er en synsfejl, der gør, at man ser godt på nært hold, men ikke på afstand. Nærsynethed er ofte arveligt. Hvis øjet er for langt fordeles lyset et sted foran nethinden. Med minusglas som spreder lysstrålerne får man et billede, der er fokuseret på nethinden. Er man nærsynet kan man ofte se meget godt på nært hold, når man tager brillerne af.
Langsynethed
Langsynethed betyder, at man ser dårligt på tæt hold. Symptomer på moderat eller stærk langsynethed er træthed, hovedpine og uskarpt syn på nært hold. Et langsynet øje er lidt for kort. Billedet dannes bagved nethinden i stedet for at blive dannet på nethinden, som et normalt øje gør, og det betyder, at man ser sløret. En langsynet person kan se godt på afstand, men ikke på tæt hold. Langsynethed er det modsatte af nærsynethed, og der kompenseres med plusglas, der ligesom et forstørrelsesglas samler lysets stråler.
Astigmatisme
Astigmatisme er også kendt som bygningsfejl, og skyldes som regel en unormal krumning af hornhinden. Astigmatisme kan også opstå efter skader eller operationer. Ofte kan synsskaden rettes med toriske brilleglas. Astigmatisme kan normalt let udlignes med brilleglas, som har en moderat cylindrisk slibning. Disse briller er også kendt som toriske glas.
Gammelmandssyn
Øjets linse er oprindeligt elastisk og man kan 'omstille' synet for at se godt på tæt hold. Når de har passeret 40-45-års alderen opdager mange, at ”armene ikke er lange nok”. Evnen til at kunne tilpasse lysets brydning for at se på nært hold er aftaget, og der er behov for at kompensere med læsebriller.
De mest almindelige øjensygdomme:
Aldersrelaterede forandringer i den gule plet
Det område i midten af øjets nethinde, hvor man ser skarpest, kaldes den gule plet. Når man bliver ældre, kan den gule plet forandre sig, hvilket kan medføre, at det kan være svært at se skarpt. Der er to typer af aldersrelaterede forandringer i den gule plet, tørre og våde. Tørre forandringer er mest almindelige, og opstår fordi cellerne i den gule plet ophører med at fungere. Våde forandringer opstår, fordi der udvikles nye blodkar bag nethinden som lækker blod og væske under den gule plet. Sygdommen fører ikke til blindhed. Man kan fortsat leve et aktivt liv, især hvis synet kun er forværret på det ene øje. Forandringer i den gule plet opstår hyppigst efter 65-års alderen og tiltager i hyppighed, når man bliver rigtig gammel.
De mest almindelige symptomer på tørre aldersrelaterede forandringer er, at man over lang tid, får dårligere synsstyrke. Man har brug for mere lys, når man læser, og bogstaver eller dele af bogstaver forsvinder. Dette er den mest almindelige type og den kan ikke behandles. De mest almindelige symptomer på våde aldersforandringer er, at synet hurtigt forandres og bliver værre. Ting, som man ser på kan for eksempel se skæve eller fordrejede ud. Denne form giver større problemer, men kan i dag ofte behandles med medicin.
Grå stær
Grå stær er, når den normalt gennemsigtige linse i øjet bliver uklar på grund af at linsens celler dør og bliver grå. Det medfører, at lyset er forhindret i at nå frem til nethinden. Dette er en aldersrelateret forandring og rammer oftest ældre. Symptomerne er en langsom synsnedsættelse og en øget følsomhed over for lys. Grå stær opereres under lokalbedøvelse med øjendråber og er den mest almindelige øjenoperation i Sverige. I dag indopereres næsten altid en ny kunstig linse i øjet og resultatet plejer at være godt.
Grøn stær
Grøn stær (glaukom) kan være kronisk eller akut. Begge former er alvorlige øjensygdomme, som gør at synsnerven i øjet forværres på grund af skader i nethinden. Sygdommen kan føre til dårligere syn og i værste fald, hvis man ikke modtager behandling, blindhed. Årsagen til både kronisk og akut grøn stær er ikke helt kendt, men fælles for de to former er, at cirkulationen i synsnervens kar forringes. Dette skyldes ofte et for højt tryk i øjet. Trykket opstår, når den væske, som transporterer næringsstoffer til øjet og fjerner affaldsstoffer, ikke løber ud, som den skal. Det gælder om hurtigst muligt at få hjælp, i form af tryknedsættende medicin, for de skader der er sket vil være permanente. Det er primært ældre mennesker der får grøn stær. Sygdommen kan være arvelig. Hvis du ved, at du har sygdommen i familien er det endnu mere vigtigt, at lade en øjenlæge tjekke dine øjne omkring 60-års alderen.